Wednesday 30 October 2013

Daging Goreng


Musim raya korban ni banyaklah dapat daging kan? Hehe,,.menunya selang seli daging..daging..dan daging lagi..penambah kolekstrol dalam badan.


Aku dapat sebungkus dari emak, kemudian emak mertua juga bagi, jadi adalah dalam 2 bungkus besar juga. Orang rumah ni hanya kami sahaja, memang makan sampai kenyang ler jawabnya.

Memula cadang nak buat daging dendeng lambok berlado..tapi malas pula nk masak cili tu, sudahnya aku buat daging goreng je. Untuk resipi daging dendeng, lihat sini


DAGING GORENG

Bahan-bahan:

  1. Daging (dipotong besar2)
  2. Bawang putih (diketuk)
  3. Halia (dihiris)
  4. Bawang besar (dihiris)
  5. Cili merah
  6. Kacang panjang (dipotong-potong)
  7. Garam
Cara-cara
  1. Daging direbus dahulu (campakkan halia dan bawang putih yang diketuk) - supaya daging agak lembut.
  2. Bila daging sudah masak, angkat dan toskan. Bila sudah agak sejuk, sila ketuk2 daging (tujuannya agar daging menjadi empuk). 
  3. Lumurkan daging dengan garam dan serbuk kunyit.
  4. Panaskan minyak, goreng bawang besar dan cili merah sehingga naik bau.
  5. Masukkan daging dan goreng sehingga kekuningan.
  6. Akhir sekali masukkan kacang panjang dan masak seketika.
  7. Sedia dihidang bersama nasi panas2.

No comments:

Post a Comment