Thursday 17 October 2013

AISKRIM GORENG



Aiskrim goreng ni yang paling senang dan mudah. Dulu pernah juga buat aiskrim goreng tapi cara yg berbeza..sila rujuk sini-aiskrim goreng.

Cara yg ini paling senang dan selamat hehe...suami pun suka. Bolehlah buat banyak2 katanya..(senyum jeaku sampai ke telinga (^______________^))

Jom tengok resipi:-

AISKRIM GORENG

Bahan-bahan:

  1. Roti bantal (gardenia dan yg sewaktu dengannya)
  2. Aiskrim (perisa mengikut kesukaan)
  3. Cawan/bekas (saiz agak2 sendiri - untuk mencetak aiskrim)
Cara-cara:
  1. Letakkan sekeping roti di atas permukaan rata.
  2. Ambil aiskrim sesudu dan letakkan di atas roti tadi.
  3. Ambil lagi sekeping roti dan letakkan di atas aiskrim tadi.
  4. Gunakan bekas cawan tadi dan tekap kuat2.
  5. Buang lebihan roti di sekeliling cawan pencetak tadi.
  6. Simpan aiskrim di dalam perti sejuk. Kalau boleh di simpan di dalam plastik setiap satu.
  7. Jika mahu menggorang, panaskan minyak sehingga betul2 panas (nampaklah asap atas kuali tu). Keluarkan aiskrim di dalam perti sejuk dan masukkan aiskrim tadi (jangan tunggu aiskrim cair yer, proses ni xde nyah-beku hehe). Siramkan minyak di atas permukaan atas aiskrim sehingga roti bertukar warna (tidak perlu proses pembalikkan)
  8. Hola! Makan ketika masih panas...yummmyyyy!!!!

No comments:

Post a Comment