Tuesday 4 September 2012

Shepherd Pie Ayam



Hari ini kengkawan melayu dah berpakat nak buat pot luck untuk jamuan Hari Raya. Takde paksaan, ikut keikhlasan memasing. Fikir punya fikir, apalah aku nak bawa ni kan? Makaroni bakar? hmmm..dh biasa. Belek2 buku masakan Chef Hanieliza, maka terfikir nk buat Shepherd Pai ni. Tapi yg ini ada bhn yg tiada, aku olah sendiri je mengikut keadaan semasa.
Kengkawan kata sedap (^_^) cuma encik suami kurang suka sikit.
Komen darinya:
- Lada hitam terlalu banyak.
- Kalau guna origano flakes sahaja lagi bgs katanya.
- Kalau dah guna lada hitam dalam inti, lada putih tu tk perlu atau kurangkan.
Hee....terima kasih abang atas komennya.


Jom tgk resipi:-

Shepherd Pie

Bahan-bahan inti:-
  1. 500gram daging ayam cincang (aku guna ayam sbb ada yg tk boleh mkn daging)
  2. 1 biji bawang besar (potong dadu)
  3. 1 biji bawang putih (potong dadu)
  4. 1 biji tomato + 3 sudu tomato puri. (resipi asal 4 biji tomato yg masak)
  5. 1/2 biji capsicum (potong dadu) - resipi asal 1 batang karot.
  6. Cendawan butang (ikut suka nk banyak mana) - aku guna yg dalam tin sahaja, dihiris nipis.
  7. 1 sudu tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
  8. 1/2 sudu serbuk lada hitam
  9. Minyak 
  10. Garam / sedikit secukup rasa
Cara-cara:-
  1. Panaskan minyak.
  2. Goreng bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
  3. Masukkan daging ayam cincang tadi dan goreng hingga masak.
  4. Masukkan serbuk lada hitam dan gaul sebati.
  5. Masukkan cendawan butang, tomato dan tomato puri. Kacau rata.
  6. Masukkan capsicum dan secukup rasa.
  7. Tuangkan tepung jagung bertujuan memekatkan kuah.
  8. Tutup api.
Bahan-bahan kentang:-
  1. 1 kilo kentang (dipotong kecil dan rebus dengan air dan garam)
  2. 2 sudu besar butter
  3. 1/2 cawan susu segar
  4. Sedikit serbuk lada sulah
Cara-cara:-
  1. Kentang yang telah direbus, dilenyek hingga hancur.
  2. Masukkan butter, susu segar dan lada sulah ke dalam adunan kentang tadi. 
Cara membuat shepherd pai:-
  • Sediakan bekas yang sesuai. (aku gunakan cawan cup sbb itu aje yg ada..hehe. Nk pakai bekas kaserol pun boleh)
  • Masukkan  sedikit kentang ke dalam bekas (sebagai base adunan) 
  • Kemudian masukkan bahan initi tadi.
  • Tutup semula adunan dengan kentang lecek tadi.
  • Boleh dibakar pada suhu 180'C selama 30 minit. Aku gunakan 20 minit atas bawah. 10 minit atas sahaja.
  • Sedia dihidang. 
* Nak taburkan keju di atas adunan sebelum bakar pun boleh

No comments:

Post a Comment