Wednesday 30 October 2013

Cendawan Tiram Masak Lemak




Aku dan suami memang suka cendawan. Apa sahaja jenis cendawan aku suka. Selalunya cendawan ni masak tumis atau sup sahaja. Tapi kali ini hendak mencuba kelainan. Cendawan masak lemak kuning / lemak cili padi. Memang sedap..

CENDAWAN MASAK LEMAK

Bahan-bahan:

  1. Cendawan tiram
  2. Santan 
  3. Udang (dibuang kulit badan, tinggalkan ekor sahaja)
  4. Tomato (belah 6)
  5. Bawang merah *
  6. Bawang putih *
  7. Cili padi *
  8. Serai (diketuk)
Cara-cara:
  1. Blender bahan bertanda *. Tumis bersama serai sehingga naik bau.
  2. Masukkan udang dan goreng seketika.
  3. Kemudian masukkan santan dan kacau rata.
  4. Terus masukkan cendawan.
  5. Kacau sehingga mendidih.
  6. Perasakan dengan garam.
  7. Akhir sekali masukkan tomato.
  8. Tutup api dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment