Monday 26 November 2012

Kentang Putar dan Gravy



Aku dah lupa di mana aku ambil resipi ni. Yang aku tahu banyaklah laman web yg aku dah layari untuk mendapatkan resipi dan tips2 untuk resipi kentang ni. Lebihan tu aku bawa ke pejabat. Sedap kata kawanku hehe..jom tengok resipi dulu

KENTANG PUTAR

Bahan-bahan

  1. 4 biji kentang (buang kulit dan potong dadu besar)
  2. 1 sudu kecil lada hitam (tumbuk halus)
  3. 2 sudu besar mentega
  4. Sedikit garam
  5. 1/2 cawan susu segar
Cara-cara:-
  1. Rebus kentang dengan sedikit garam hingga empuk. Toskan.
  2. Lenyek kentang sehingga hancur (boleh juga gunakan mixer)
  3. Masukkan susu segar dan mentega, kemudian gaul sebati.
  4. Masukkan pula lada hitam, lenyek2 lagi dan sebatikan.
SOS KENTANG PUTAR

Bahan-bahan
  1. 2 cawan air
  2. 1 biji bawang holland (Dicincang halus)
  3. 1 kiub pati ayam
  4. 4 sudu besar mentega
  5. 4 sudu besar tepung gandum
  6. 1 sudu besar sos tomato
  7. 1 sudu besar sos tiram
  8. 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  9. 1 susu kecil kicap pekat
  10. Sedikit garam
Cara-cara
  1. Renehkan air. Masukkan serbuk pati ayam, daun saderi dan bawang. 
  2. Masak hingga memdidih dengan api perlahan. Tapi air ke dalam mangkuk dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega dengan api sederhana. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau sehingga sebati.
  4. Tuang air rebusan tadi ke perlahan-lahan dan sedikit demi sedikit. Kacau sehingga kuah menjadi sebati dan likat.
  5. Masukkan sos tomato, sos tiram dan sedikit kicap pekat. Perasakan dengan garam. 
  6. Masak sehingga kuah pekat. Akhir sekali taburkan lada hitam dan gaul sebati.
  7. Sedia dihidang bersama kentang.

No comments:

Post a Comment