Resipi Daging Dendeng Berlada
Bahan-bahan
- Daging
- Kentang (potong dadu besar/ikut suka)
- Cili merah (dalam 5-6 biji) *
- 3 ulas bawang putih *
- 5 ulas bawang merah *
- Garam
- Jus limau
- Minyak untuk menggoreng
*Tumbuk / giling kasar - jgn terlalu halus
Bahan perapan:-
- Ketumbar
- 2cm halia
- 2cm kunyit / serbuk kunyit.
Cara-Cara
- Rebus daging hingga empuk.
- Sejukkan sebentar dan hiris nipis (saiz daging jgn terlalu kecil nanti akan berderai apabila digoreng)
- Tumbuk daging sehingga leper.
- Gaul daging tadi dengan bahan perapan yang ditumbuk halus. Biarkan seketika.
- Panaskan minyak, goreng kentang sehingga agak garing.
- Kemudian goreng daging tadi. angkat dan ketepikan.
- Tumis bahan tumbuk sehingga garing dan naik bau.
- Perasakan dengan garam.
- Kemudian masukkan pula daging dan kentang yang sudah digoreng tadi.
- Gaul sebati dan matikan api.
- Sedia dihidang dengan nasi panas2.
No comments:
Post a Comment