Monday, 26 November 2012

Daging Dendeng Berlada



Resipi Daging Dendeng Berlada

Bahan-bahan

  1. Daging 
  2. Kentang (potong dadu besar/ikut suka)
  3. Cili merah (dalam 5-6 biji) *
  4. 3 ulas bawang putih *
  5. 5 ulas bawang merah *
  6. Garam
  7. Jus limau
  8. Minyak untuk menggoreng
*Tumbuk / giling kasar - jgn terlalu halus

Bahan perapan:-
  1. Ketumbar
  2. 2cm halia
  3. 2cm kunyit / serbuk kunyit.
Cara-Cara
  1. Rebus daging hingga empuk. 
  2. Sejukkan sebentar dan hiris nipis (saiz daging jgn terlalu kecil nanti akan berderai apabila digoreng)
  3. Tumbuk daging sehingga leper.
  4. Gaul daging tadi dengan bahan perapan yang ditumbuk halus. Biarkan seketika.
  5. Panaskan minyak, goreng kentang sehingga agak garing.
  6. Kemudian goreng daging tadi. angkat dan ketepikan.
  7. Tumis bahan tumbuk sehingga garing dan naik bau.
  8. Perasakan dengan garam. 
  9. Kemudian masukkan pula daging dan kentang yang sudah digoreng tadi.
  10. Gaul sebati dan matikan api. 
  11. Sedia dihidang dengan nasi panas2.

No comments:

Post a Comment