Monday 26 November 2012

Aiskrim Goreng




AISKRIM GORENG
Sumber :   My Resipi

Bahan-bahan
  1. Aiskrim (perasa apapun sesuka hati)
  2. 1 biji telur (dipukul)
  3. 1 cawan cornflake
  4. 1 cawan kacang walnut (aku gunakan lebihan kacang badam yg ada)
  5. Minyak untuk menggoreng
  6. Madu

Cara-Cara
  1. Keluarkan aiskrim dan bentukkan bulat2 seperti bola kecil (kalau ada scoop airkrim lagi senang nak membentuknya)
  2. Masukkan dalam peti sejuk beku selama sekurangnya 2-3 jam.
  3. Campurkan cornflake dan kacang di dalam mangkuk / plastik beg.
  4. Ramas-ramas cornflake dan kacang tu biar hancur.
  5. Keluarkan aiskrim dari peti sejuk dan masukkan dalam beg plastik tadi.
  6. Goncang2 biar cornflake dan kacang tadi sebati menyaluti aikrim.
  7. Keluarkan aiskrim yang sudah beralut tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk beku semula.
  8. Simpan selama lebih kurang 1 jam.
  9. Kemudian pukul telur. Golek2kan aiskrim kedalam telur dan masukkan semula ke dalam beg plastik cornflake dan kacang tadi. 
  10. Goncang sehingga askrim tadi bersalut keseluruhan. 
  11. Setelah selesai masukkan semula ke dalam peti sejuk beku. Biarkan di dalam selama 1 jam atau lebih. (ulang langkah di atas sekiranya mahukan salutan itu leih tebal)
  12. Panaskan minyak. Goreng aiskrim lebih kurang 30 saat. (goreng sebentar sahaja. pastikan minyak panas sebelum menggoreng aiskrim.
  13. Curahkan madu di atasnya.

No comments:

Post a Comment