Wednesday 9 October 2013

Ayam Panggang Madu Ratu Hati




Resipi ni aku buat semasa aku dan encik suami tgh berdiet (hikhik berdietlah sangat kan!), jadi aku kenalah kreatif masak dengan menggunakan teknik kukus-grill-panggang gitu. So jadilah resipi ni. Sedap rasanya...betul ni tak tipu!!




AYAM PANGGANG MADU

Bahan-Bahan
  1. Ayam (Bersihkan dan potong ikut suka)
  2. 1 ulas bawang putih (kisar)
  3. 2-3 biji bawang merah (kisar)
  4. 1 inci halia (kisar)
  5. 3 sudu serbuk lada hitam (tumbuk jgn terlalu halus)
  6. Sos tiram
  7. Kicap manis
  8. Madu
  9. 2 sudu gula perang / gula pasir
  10. 2 sb herba campuran
Cara-Cara.
  1. Lumurkan ayam dengan semua bahan perapan di atas selama 2jam atau semalaman di dalam peti sejuk.
  2. Kemudian panggang di dalam oven dengan api sederhana.
  3. Bila ayam dah agak-agak masak, keluarkan dan sapu ayam dengan madu (bertujuan agar ayam berkilat dan rangut kulitnya.
  4. Masukkan semula ke dalam oven dan panggang sehingga masak.
  5. Sedia untuk dihidang.
Boleh dimakan bersama sos lada hitam dan kentang goreng beserta sayur-sayuran.


No comments:

Post a Comment