Thursday 2 August 2012

Daging Blackpaper


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



Ada macam-macam cara sebenarnya nak masak blackpaper (lada hitam) ni. Yang ini aku gilingkan bahan tumis. Lagi satu cara bahan tumis tu di hiris sahaja. Aku rasa lagi sedap pulak bila digiling sebabnya rasanya lebih terasa. Apapun bergantung kepada selera masing-masing. 

Daging Blackpaper

Bahan-Bahan
  1. Daging - potong kecil-kecil
  2. Bawang besar - giling
  3. Bawang putih - giling
  4. Halia - hiris 
  5. Lada hitam - tumbuk (dalam 2 sudu)
  6. Bawang besar - hiris bulat
  7. Cili Merah/hijau/lada banggala - mana yg adalah
  8. Tomato - potong baji
  9. Kicap
  10. Sos Tiram (kalau suka)
  11. Air
  12. Tepung jagung -dibancuh dengan sedikit air (Taknak letak pun tak apa-tujuan utk memekatkan kuah)
  13. Bahan perasa (Garam/gula/aji)
  14. Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara
  1. Tumiskan bahan giling bersama halia sehingga naik bau.
  2. Masukkan lada hitam yang ditumbuk tadi. Gaul rata dan biarkan seketika.
  3. Kemudian masukkan daging. Gaul dan biarkan seketika sebelum dimasukkan bawang yg dihiris baji tadi. Tunggu daging menggelegak dan masak.
  4. Masukkan sedikit sos tiram, kicap (sukatan agak-agak). Gaul sebati.
  5. Tambahkan air sedikit. Kacau lagi.
  6. Perasakan dengan bahan perasa.
  7. Kemudian masukkan cili merah/hijau/lada banggala dan tomato.
  8. Kacau sedikit dan agak mengeglegak masukkan air bancuhan tepung jagung tadi.
  9. Bila dh mendidih. Tutup api dan siap dihidang.

No comments:

Post a Comment