Tuesday, 4 September 2012

Tart Telur Portugis..lagi sekali



Disebabkan pastry masih ada, maka aku pun buatlah lagi resipi. Memang sedap.
Jom tengok resipi.

Portuguese Egg Tart

Bahan-bahan:-
  1. Pastry (yg sudah siap-jenama kawan)
  2. 1/4 cawan gula halus (gula biasa diblender)
  3. 1/2 cawan susu segar
  4. 3 biji kuning telur
  5. 1 sudu kecil esen vanila
  6. 1/2 cawan whipping cream
  7. Keju -keju cheddar di potong2 (kalau tak nak letak pun takpe)


Cara-cara:-
  1. Satukan whipping cream, susu segar dan gula ke dalam pan/kuali. Kacau-kacau dan masak hingga suam. 
  2. Kuning telur tadi dikacau hingga rata.
  3. Angkat susu suam tadi (bahan step 1) dan masukkan kuning telur tadi sedikit demi sedikit dan kacau rata.  
  4. Letakkan semua atas api dan kacau sehingga pekat. 
  5. Letakkan esen vanila dan cheese, kacau sekejap dan tutup api. 
  6. Bentukkan pastry ke dalam bekas. Cucuk dengan garfu bahagian bawah.
  7. Masukkan filing telur (jangan penuh sangat)
  8. Bakar dalam oven 180'C selama 25-30 minit. 

No comments:

Post a Comment