Jumaat yang lepas, aku sbnrnya tak bercadang nak masak memandangkan en suami yg sedang diet (katanya). Maka aku pun ikut nak diet jugak. Dalam fikiran aku, nanti kalau en suami lapar, aku buatkan mee segera jelah jawapnya kan..hikss...
Sampai sahaja di rumah, selepas solat Maghrib, aku pun beritahu suami yang aku tidak masak.
Jawapan en suami 'abang tak makan dari tenghari lagi'.
Adouissss ..kesiannya. Lantas aku nak masak apa? Nak keluarkan ayam dalam peti rasanya tk sempat nak nyah-beku.
"Masak ajelah apa yang ada dalam peti. Tapi tak nak megi" jawap en suami yang seakan memahami apa yang sedang bermain difikiranku.
Haha awal2 lagi en suami dah pesan. Aku pun dgn otak yg ligat berfikir ni berjalanlah ke dapur dan membuka peti. Tengok apa yang ada..Jeng! Jeng! Jeng! Ada lebihan kuah spaghetti. Maka aku pun macam nak buat puff pastry sahajalah. Kuah spagethi tu aku improvise sedikit mengikut kesesuaian resipi..heheh..
Jom tengok resipi:-
Bahan untuk Inti.
- 100g daging cincang atau burger patty (Ramly)
- 3 sudu besar tomato puri / 2 biji buah tomato yg masak
- 3 ketul cendawan butang (hiris nipis)
- Capsicum (potong dadu) - taknak letak pun takpe.
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- Minyak olive / minyak biasa pun boleh
- Garam
- Sedikit tepung jagung yang sudah dibancuh dengan air.
Cara-cara:-
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang didadu tadi.
- Kemudian masukkan daging cincang. Kalau guna daging burger, eloklah digoreng terlebih dahulu.
- Setelah daging masak, masukkan tomato puri/tomato dan cendawan butang dan capsicum. Gaul dan masak sehingga mendidih.
- Perasakan mengikut citarasa anda.
- Masukkan bancuhan tepung jagung (supaya intinya menjadi pekat dan tidak terlalu berkuah)
- Tutup api dan ketepikan.
* Note : Cara memasak lebih kurang spaghetti Bolognese
Bahan Pastry :-
- Pastry segera jenama Kawan
Cara Mengadun:-
- Pastry yang berbentuk 4 segi dibahagikan membentuk segitiga (jangan dipotong hanya tandakan dengan pisau (gariskan). Kemudian bahagian satu lagi digores/garis tapi jangan sampai putus.
- Bahagian yang satu lagi diletakan bahan inti.
- Kemudian lipat 2 pastry tersebut dan setiap hujungnya dikelim menggunakan garfu. Kelim dengan cantik dan sempurna supaya isinya nanti tidak terkeluar.
- Bakar dalam oven dengan suhu 150'C selama lebih kurang 25-30minit.
- Boleh dihidang panas2.
No comments:
Post a Comment