Melihat lebihan nasi impit yang masih banyak semasa jamuan di pejabat, kami setiap sorang membawa pulang sedikit seorang. Sayang kan kalau nak dibiarkan begitu sahaja.
Aku pun tidak ketinggalan, mengambil beberapa potong dan juga yang masih di dalam plastik. Terfikir nak makan dengan apa ya? Sedangkan lauk semuanya dah habis. Dan keputusan pun dibuat, aku buarkan sardin sahaja untuk dimakan dengan nasi impit ni. Hehe memang sedap! Ini semua idea encik suami yang terlebih kreatif itu. Korang tak pernah kan makan nasi impit dgn sambal sardin? Cubalah..gereni terangat punya!
Jom tengok resipi sambal sardin aku yg melotopppp nih!
Sambal Sardin
Bahan-bahan:-
- 1 tin sardin (besar)
- 5-6 tangkai cili kering - blender
- 2 biji bawang besar - blender
- 1 ulas bawang putih - blender
- Sedikit halia - blender
- 1 biji bawang besar (dipotong baji)
- 2 biji kentang - potong kecil (kalau nak goreng dulu pun boleh)
- 1 biji tomato (Belah 6)
- Bendi
- Air (ukuran - 1 tin sardin)
- Sedikit suhun - dikerat dua dan direndam)
- Air asam jawa.
Cara-cara:-
- Panaskan minyak. Tumis bawang yang diblender tadi sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan cili giling dan goreng sehingga garing.
- Kemudian masukkan air asam jawa.
- Tuangkan sardin dalam tin dan masukkan air.
- Biarkan menggelegak.
- Kemudian masukkan kentang. Biarkan sehingga kentang lembut (kalau dah goreng dahulu, kentang boleh masukkan kemudian)
- Perasakan dengan garam.
- Kemudian masukkan pula sayur bendi, tomato dan bawang yang dipotong baji.
- Agak2 pekat, tambahkan sedikit lagi air.
- Last sekali masukkan suhun. Kacau rata.
- Tutup api dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment