Monday, 26 November 2012

Nasi Ayam Madu



RESIPI NASI AYAM MADU
Sumber : Banyak. Antaranya Potret Kasih

Bahan-bahan (Copy + paste)
  1. 4 cawan beras siam/basmathi (aku guna beras biasa sahaja)
  2. 1 ekor ayam (dipotong 2@4) - asingkan kepak, leher dan kaki untuk sup (aku potong kecil)
  3. 1 kiub ayam
  4. 1 ½ inci halia
  5. 4 ulas bawang merah
  6. 4 ulas bawang putih
  7. 4 sudu besar madu
  8. 4 sudu besar kicap manis
  9. 4 sudu makan sos tiram
  10. 2 sudu makan minyak bijan (tak ada, tak letak)
  11. air secukupnya
  12. sedikit garam
  13. 1 sudu besar penuh mentega/marjerin
  14. kulit kayu manis
  15. daun pandan
Cara-cara
  1. Tumbuk garam, halia dan bawang putih hingga hancur dan lumur pada ayam. Perap sebentar.
  2. Sediakan kukusan yang berisi air. Sebelum mengukus boleh masukkan kepak, kaki, leher ayam dan kiub ayam pada air kukusan tadi. Kemudian kukuslah ayam yang telah diperap dengan halia, bawang putih dan garam sehingga 3/4 masak.
  3. Ayam yang telah dikukus tadi diangkat dan kemudian diperap seketika dengan kicap manis, sos tiram, madu dan minyak bijan. Sementara ayam diperap dengan madu tadi bolehlah sediakan nasi ayam.
  4. Untuk nasi, panaskan mentega/ marjerin kemudian tumis bawang merah, halia, bawang putih dan kulit kayu manis hingga wangi. Masukkan beras yang telah dicuci kedalam tumisan tadi. Goreng seketika.
  5. Masukkan air kukusan ayam tadi bersama daun pandan dan sedikit garam pada berasa yang tekah digoreng tadi (jumlah air bergantung pada beras yang diguna). Masak nasi seperti biasa.
  6. Tinggalkan sedikit air kukusan ayam tadi untuk sup.
  7. Ayam yang telah diperap bersama madu, kicap, sos tiram dan minyak bijan dibakar di dalam oven. Boleh juga digoreng dgn minyak yg penuh. Jgn bakar/goreng terlalu lama kerana ayam sudah dikukus.
  8. Sudah masak, ayam sedia dihidang.



Untuk Sos kicap
  1. kicap manis
  2. sos tiram
  3. minyak bijan
  4. sedikit sup

Satukan bahan diatas. Kacau dan hidangkan. Boleh juga dicampurkan lebihan kicap yang diperap bersama ayam kukus tadi. Sedia untuk dihidangkan.

Untuk sos lada/ sos cili
  1. 8 -10 batang cili merah
  2. 2 ulas bawang putih
  3. 3/4 inci halia
  4. 1 sudu kecil garam
  5. 3 – 4  sudu makan penuh gula
  6. 4  sudu makan cuka
  7. 1/2 cawan air masak
  8. 1 sudu makan sos ikan ( jika suka )

Masukkan semua bahan dalam blender kemudian kisar hingga hancur. Sesuaikan rasa kemudaian sedia utk dihidangkan.
** Aku masakkan dalam periuk atas api kecil sehingga mendidih.

No comments:

Post a Comment