Resipi ni aku buat semasa aku dan encik suami tgh berdiet (hikhik berdietlah sangat kan!), jadi aku kenalah kreatif masak dengan menggunakan teknik kukus-grill-panggang gitu. So jadilah resipi ni. Sedap rasanya...betul ni tak tipu!!
AYAM PANGGANG MADU
Bahan-Bahan
- Ayam (Bersihkan dan potong ikut suka)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 2-3 biji bawang merah (kisar)
- 1 inci halia (kisar)
- 3 sudu serbuk lada hitam (tumbuk jgn terlalu halus)
- Sos tiram
- Kicap manis
- Madu
- 2 sudu gula perang / gula pasir
- 2 sb herba campuran
Cara-Cara.
- Lumurkan ayam dengan semua bahan perapan di atas selama 2jam atau semalaman di dalam peti sejuk.
- Kemudian panggang di dalam oven dengan api sederhana.
- Bila ayam dah agak-agak masak, keluarkan dan sapu ayam dengan madu (bertujuan agar ayam berkilat dan rangut kulitnya.
- Masukkan semula ke dalam oven dan panggang sehingga masak.
- Sedia untuk dihidang.
Boleh dimakan bersama sos lada hitam dan kentang goreng beserta sayur-sayuran.
No comments:
Post a Comment