Monday, 27 May 2013

Sate Goreng / Bakar


Sate Goreng / Bakar
Sumber: My Resipi
 

Bahan-bahan Sate
  1. 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil. 
  2. 150 g gula pasir 
  3. 100 g gula merah 
  4. 100 g madu, 2 sk garam
 Bahan kisar:- (tapi jgn terlalu halus)
  • 3 sb ketumbar biji - sangar 
  • 2 sk jintan halus - sangar 
  • 1sb lada sulah biji 
  • 6 ulas bawang putih 
  • 1/2 jari halia 
  • 2 hiris lengkuas
  • 4 batang serai - hiris
  • 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
  1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula, garam dan madu hingga rata. Perap 1 jam atau semalaman dalam peti sejuk..
  2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk. Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering Saya grill sahaja, selalu balik2kan)
  3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang. 
Bahan-bahan Kuah Kacang
Sumber :  Dapur Tanpa Sempadan-Cik Mat Gebu
  1. Kacang tanah
  2. Cili kisar
  3. Serai - dititik
  4. Sedikit jus asam jawa
  5. Air
  6. Garam dan gula
Bahan kisar halus:- 
  •  Udang kering (rendam 10 minit dgn air panas dan toskan)
  • Bawang merah
  • bawang putih
  • serai - dihiris
  • 1 camca besar ketumbar
  • Lengkuas

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan cili kisar, tumis hingga garing. Kacau selalu dan guna api sederhana. Masukkan kacang kisar, kacau rata.
  2. Tuang air dan juga masukkan jus asam jawa. Bila mendidih, tambah gula secukup rasa dan sedikit garam. Kacau dan kecilkan api. Renih hingga kuah kacang pekat dan terbit minyak. Rasa dan jika ok boleh matikan api.  

No comments:

Post a Comment